Sposób przygotowania:
Wątróbka z jabłkiem
Przygotowanie: Seler naciowy starannie umyć,pokroić na kawałki długości 4 centymetrów.Zagotować w garnku lekko osoloną wodę,wrzucić seler na 10 minut do wrzątku. Opłukać wątróbkę,osuszyć.Posypać płaski talerz mąką.Podzielić mięso na 4 równe plastry,obtoczyć je w mące. Rozgrzać na patelni 3 łyżki margaryny.Smażyć kawałki mięsa po 3 minuty z każdej strony.Doprawić solą i pieprzem. Umyć jabłko,odciąć ( przykrywkę),wydrążyć środek z pestkami.Tak przygotowane jabłko pokroić w plasterki.Obrać 4 cebule,pokroić w talarki. Zdjąć wątróbkę z patelni,zabezpieczyć przed wystygnięciem.Jabłko oraz cebulę podsmażyć na tym samym tłuszczu,zdjąć. Wlać na patelnię wino oraz pół szklanki wody,wymieszać z tłuszczem,zagotować.Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w śmietanie,zagęścić sos. Doprawić sos do smaku solą,białym pieprzem z młynka oraz suszonym majerankiem.Przygotowany sos przelać do sosjerki.Przełożyć wątróbkę na ogrzany wcześniej półmisek.Każdy kawałek mięsa udekorować plasterkiem jabłka.Dodać smażoną cebulę i zblanszowany seler.Danie najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem.