szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Wątróbka z jabłkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Delikatna wątrówka z cebulką i jabłkiem.

Wątróbka z jabłkiem i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka z jabłkiem i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z jabłkiem i cebulą
Wątróbkę myjemy i kroimy, następnie przekłądamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę z jabłkiem, doprawiając lekko solą i pieprzem. Cebulę z jabłkiem ściągamy z patelni, a na nią dolewamy troszkę oliwy i smażymy na niej odcedzoną z mleka wątróbkę. Wątróbkę mieszamy, aby była obsmażona z każdej strony, następnie wrzucamy ponownie na patelnie cebulę z jabłkiem, przyprawiamy solą i dusimy pod przykryciem jeszze 5 minut. Przed podaniem można posypać zieleninką. Smakuje najlepiej z kaszą lub ziemniaczkami.
Wątróbka z jabłkiem i cebulą
Potrzebujemy wątrobe drobiową, jabłko, cebule.
Wątróbka z jabłkiem i cebulą
Wątrobę zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki.
Wątróbka z jabłkiem i cebulą
Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę
Wątróbka z jabłkiem i cebulą
Cebulę z jabłkiem podsmażamy na oliwie, doprawiamy pieprzem i sola.