Sposób przygotowania:
Watróbka z jabłkiem i cebulką
Wątróbkę dokładnie oszyszczamy z "niedoskonałości", czyli wszelkich błonek itd. Kroimy na mniejsze części. Starannie suszymy ją np. za pomocą papierowych ręczników , aby jak najmniej nam później na patelni "strzelała". Obtaczamy w mące.Podsmażamy 2-3 minuty na rozgrzanym dość mocno tłuszczu aż się z wierzchu "zetnie"i zarumieni.Zdejmujemy z patelni. Na drugiej patelni szklimy na oleju cebulkę pokrojoną w półkrążki. Dodajemy do niej jabłko pokrojone w sporą kostkę (około pół pokrojonego jednego jabłka zostawiamy na później) , wątróbkę, solimy , pieprzymy i zmniejszamy ogień . Ja duszę pod przykryciem na malutkim ogniu taką wątróbkę dość długo, nawet około 20 minut,bo lubię bardzo dobrze wysmażoną, mięciuteńką. Jeśli jednak chcecie , aby wasza cebulka i jabłka nie zmiękły przesadnie, możecie czas duszenia skrócić troszkę. Kilka minut przed końcem duszenia posypujemy wątróbkę pozostałym jabłkiem. . Jemy oczywiście na gorąco , z ziemniaczkami np.
elzbieta8960
przejs