Sposób przygotowania:
Wątróbka z jarzynką kurkowo - cebulową
Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki, skropiłam octem i odstawiłam na 15 min.. Wątróbkę opłukałam, osuszyłam, oczyściłam z żyłek. Opanierowałam lekko w mace zmieszanej z papryką. Usmażyłam ją na rumiano na połowie oleju, przełożyłam na talerzyk a na patelnię dodałam masło i wrzuciłam oczyszczone dokładnie kurki (większe można pokroić, małe lepiej w całości). Kiedy lekko się podsmażyły dodałam do nich odciśniętącebulę i smażyłam aż się zeszkliła, przykryłam i poddusiłam 2-3 minuty. Następnie wlałam sok pozostały po odciśnięciu cebuli i sos sojowy, doprawiłam odrobiną cukru i pieprzem, dodałam z powrotem wątróbkę i smażyłam jeszcze razem 3 min.. Podałam posypane szczypiorkiem, ze świeżym pieczywem.
elzbieta8960