mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Wątróbka z królika z żurawiną i śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wątróbka królicza jest bardzo delikatna. Polecam osobom które mają niedobory żelaza. Z suszoną śliwką i żurawiną oraz jabłkiem stanowi fajne połączenie smakowe. W dzieciństwie nie przepadałam za wątróbką a teraz bardzo ją lubię.

Wątróbka z królika z żurawiną i śliwką

Składniki:

Wątróbka z królika z żurawiną i śliwką

 

  • 2 wątróbki z królika
  • 3 cebule
  • 1 jabłko duże winne
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 10 śliwek suszonych
  • 1/3 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki mąki
  • masło klarowane
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Wątróbka z królika z żurawiną i śliwką

ETAP 1:

Wątróbka z królika z żurawiną i śliwką
cebulę obieram i kroję w piórka na desce

Cebul e obieram i kroję w piórka.

ETAP 2:

Wątróbka z królika z żurawiną i śliwką
owoce suszone namoczone w winie czerwonym

Żurawinę, śliwki suszone zalewam winem czerwonym i zostawiam na godzinę.

ETAP 3:

Wątróbka z królika z żurawiną i śliwką
wątróbka z królika obtoczona w mące pszennej

Wątróbkę myję, osuszam i obtaczam w mące.

ETAP 4:

Wątróbka z królika z żurawiną i śliwką
wątróbka przesmażopnma na oleju dodane owoce suszone

Na patelni przesmażam cebule na maśle klarowanym i wykładam na talerz.

Jabłka nie obrane kroję na cząstki i też przesmażam na patelni i wykładam do cebuli.

Na tej samej patelni przesmażam wątróbkę z dwóch stron, dodaję owoce suszone, doprawiam sola, pieprzem, na końcu dodaję cebulę , jabłka, posypuję natką.