misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Gulasz z wątróbki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam takie dania: szybkie, bardzo smaczne a do tego niedrogie.

Gulasz z wątróbki z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z wątróbki z pieczarkami

 

  • 1 kg wątróbek drobiowych
  • 0,3 kg marchewki
  • 0,3 kg cebuli
  • 0,4 kg pieczarek
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • klika kropel tabasco
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • dodatkowo:
  • olej
  • mąka

Sposób przygotowania:

Gulasz z wątróbki z pieczarkami
Wątróbkę oczyścić z białych błonek, pokroić w mniejsze kawałeczki. Zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Co godzinę należy wylać wodę i nalać świeżej. Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę pokroić w 2 mm talarki, cebulę w wiórka. Na oleju podsmażyć warzywa a następnie przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć (bez soli!) i przełożyć do warzyw. Wątróbkę odsączyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła. Każdy kawałeczek wątróbki obtoczyć w mące i smażyć na patelni z każdej strony do zrumienienia. Wątróbki nie solić! Już usmażoną przełożyć do garnka z warzywami. Całość zalać 0,7 l bulionu warzywnego. Dodać sos sojowy i tabasco, posolić, popieprzyć. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Danie można podawać z ryżem lub ziemniakami jednak najlepiej smakuje z kromką chleba.
Gulasz z wątróbki z pieczarkami
marchewkę pokroić w 2 mm talarki a cebulę w wiórka
Gulasz z wątróbki z pieczarkami
Odsączoną wątróbkę przed smażeniem nalezy obtoczyć w mące