Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wątróbka z porem i pomidorami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wątróbkę podawać z ryżem lub pieczywem.

Wątróbka z porem i pomidorami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wątróbka z porem i pomidorami.

 

  • 1/2 kg wątróbka z drobiu
  • 1 szt por
  • 3 szt pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Wątróbka z porem i pomidorami.
Do rondelka włożyć masło, dodać pokrojone w krążki pory i zeszklić. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, wsypać do podsmażonej pory i dusić pod przykryciem około 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę. Wątróbkę umyć, oczyścić i podsmażyć na oliwie. Następnie wątróbkę przełożyć do pomidorów, wymieszać i dusić do momentu gdy po przekrojeniu kawałka wątróbki nie cieknie krew. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Wątróbka z porem i pomidorami.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną porę.
Wątróbka z porem i pomidorami.
Do podsmażonej pory dodac pokrojone na cząstki pomidory.