Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Wątróbka z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

wbrew pozorom bardzo smaczne

Wątróbka z warzywami

Składniki:

Wątróbka z warzywami

 

  • pół kilograma wątroby,
  • 10 dag chudego wędzonego boczku pokrojonego w plasterki lub paski,
  • pół pęczka posiekanej zielonej pietruszki,
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku,
  • 1 przekrojony ząbek czosnku,
  • 3 cebule obrane, pokrajane w plasterki,
  • 1 duża marchewka oskrobana,
  • pokrajana w talarki,
  • 1 średnia pietruszka oskrobana, pokrajana w talarki,
  • 1 listek laurowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina,
  • rosół lub woda,
  • 1/4 szklanki 18% śmietany.

Sposób przygotowania:

Wątróbka z warzywami
Wątrobę wymyć, zalać mlekiem i odstawić na noc. Wypłukać w kilku wodach, osuszyć w czystej ściereczce, usunąć błonę i grubsze żyły, naszpikować połową boczku. Wątrobę włożyć do miski, posypać solą, pieprzem, zieloną pietruszką i szczypiorkiem, odstawić. Do natartego czosnkiem garnka włożyć resztę boczku, cebule, marchewkę, pietruszkę, listek laurowy, wątrobę. Wszystko posypać solą i pieprzem, wlać wino i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę (najlepiej na płytce azbestowej). Wątrobę wyjąć z garnka, trzymać w cieple. Usunąć nadmiar tłuszczu, wlać tyle rosołu aby powstał gęsty sos. Wymieszać ze śmietaną, podgrzewać do zagotowania, zdjąć z ognia. Wątrobę pokroić w cienkie plasterki, ułożyć wokoło na gorącym półmisku, zostawiając pusty środek. Sos jeszcze raz zagotować. Wylać na środek półmiska. Podawać z ziemniakami puree lub ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.