Sposób przygotowania:
Wątróbka z warzywami
Wątrobę wymyć, zalać mlekiem i odstawić na noc. Wypłukać w kilku wodach, osuszyć w czystej ściereczce, usunąć błonę i grubsze żyły, naszpikować połową boczku. Wątrobę włożyć do miski, posypać solą, pieprzem, zieloną pietruszką i szczypiorkiem, odstawić. Do natartego czosnkiem garnka włożyć resztę boczku, cebule, marchewkę, pietruszkę, listek laurowy, wątrobę. Wszystko posypać solą i pieprzem, wlać wino i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę (najlepiej na płytce azbestowej). Wątrobę wyjąć z garnka, trzymać w cieple. Usunąć nadmiar tłuszczu, wlać tyle rosołu aby powstał gęsty sos. Wymieszać ze śmietaną, podgrzewać do zagotowania, zdjąć z ognia. Wątrobę pokroić w cienkie plasterki, ułożyć wokoło na gorącym półmisku, zostawiając pusty środek. Sos jeszcze raz zagotować. Wylać na środek półmiska. Podawać z ziemniakami puree lub ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.
Sarenka