Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Wątróbka z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zamiast smalcu można użyć oliwy.

Wątróbka z warzywami

Składniki:

Wątróbka z warzywami

 

  • 1kg wątróbki drobiowej,
  • 1l.mleka,
  • 20dag.smalcu,
  • 1łyżka masła,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 1/2selera,
  • 2 kostki bulionowe,
  • 20dag.pieczarek,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1/2szkl9% śmietany,
  • mąka do obtaczania,
  • szczypta curry i imbiru,
  • listek laurowy,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbka z warzywami
Wątróbkę moczymy w mleku,następnie płuczemy i osączamy.Cebulę kroimy w półplasterki,pieczarki w kostkę,a resztę warzyw i ogórki w słupki.Wątróbkę obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu.Wątróbkę zdejmujemy,a na tłuszcz wrzucamy warzywa(bez pieczarek) i dusimy pod przykryciem na półtwardo.pieczarki smażymy na maśle i razem z wątróbką i przyprawami dodajemy do warzyw.Wszystko razem dusimy ok.20min.podlewamy bulionem z kostek dusimy kolejne 5min i wlewamy śmietanę.