Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Wątróbki z kurczaka z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wątróbka z kurczaka jest smaczna i szybka do przygotowania.

Wątróbki z kurczaka z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbki z kurczaka z jabłkami

 

  • 1/2 kg wątróbki z kurczaka
  • 1 winne jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbki z kurczaka z jabłkami
Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż będzie szklista. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Do wątróbki z cebulą wsypać pokrojone jabłko, majeranek, wlać 2-3 łyżki wody, smażyć do momentu aż wątróbka po przekrojeniu nie będzie krwista a jabłka miękkie ( nie rozgotowane). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.
Wątróbki z kurczaka z jabłkami
oczyszczoną wątróbkę podsmażyć na rozgrzanym oleju
Wątróbki z kurczaka z jabłkami
Dodać pokrojoną w pół krążki cebulę i zeszklić
Wątróbki z kurczaka z jabłkami
Połączyć z pokrojonymi w kostkę jabłkami i majerankiem