thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Wątróbkowy fusion z sosem Łowicz

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wątróbka w wersji fusion z sosem bolońskim, ananasem i kukurydzą i chili wyszła bardzo smaczna, słodko-pikantna.

Wątróbkowy fusion z sosem Łowicz

Składniki:

Wątróbkowy fusion z sosem Łowicz

 

  • 300g ładnej wątróbki drobiowej
  • 200 g sosu Łowicz bolońskiego
  • 1/2 małej puszki słodkiej kukurydzy
  • 4 plastry ananasa z puszki + trochę syropu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, chili
  • olej do smażenia
  • liście selera naciowego
  • ryż biały jaśminowy( 100g) + sól i kurkuma do gotowania

Sposób przygotowania:

Wątróbkowy fusion z sosem Łowicz
Ryż ugotować wg czasu podanego na opakowaniu, z dodatkiem soli i łyżeczki kurkumy. Wątróbkę opłukać, osuszyć, usunąć niepotrzebne błonki. Obtoczyć w mące, usmażyć z obu stron na oleju razem z cebulą pokrojoną w piórka. Dodać pokrojone plastry ananasa i osączoną z zalewy kukurydzę. Podlać odrobiną soku z ananasa. Dusić chwilę do odparowania. Doprawić solą, pieprzem i chili. Dodać sos Łowicz, podgrzać razem. Smak powinien być słodko-pikantny. Podawać z żółtym ryżem. Posypać posiekanymi liśćmi selera.

Tagi:

ryż sosy