Sposób przygotowania:
Watruszki z serem
Mąkę przesiewam. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku, mieszam z 1 łyżeczką cukru i 1/3 mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Żółtka ucieram z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Mieszam z wyrośniętym zaczynem, dodaję resztę mąki, sól i dokładnie wyrabiam. Dodaję rozpuszczone (ostudzone) masło, wyrabiam dalej, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykrywam i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Twaróg mielę. Żółtka ucieram z cukrem, masłem i wanilią na puszystą masę, dodaję ser. Z białek ubijam sztywną pianę i mieszam z masą serową. Wyrośnięte ciasto dziele na równe porcje o wadze ok. 50 g (wyszło 15 sztuk). Z każdej z nich formuję kulkę, lekko spłaszczam, w środku robię spore wgłębienie i napełniam je masą serową. Układam na blasze wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem, w dość dużych odstępach. Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 220*C.