mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Wczorajsza pieczona rybka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Delikatna, rybka pieczona faszerowana

Wczorajsza pieczona rybka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wczorajsza pieczona rybka

 

  • karp- 2 kg
  • cytryna-1 sztuka
  • natka pietruszki- 1/2 pęczka
  • koper-1 pęczek
  • masło-4 łyżki
  • czosnek- 3 ząbki
  • przyprawa do ryb- 1 łyzeczka
  • sól- do smaku
  • kucharek- 1 łyżeczka
  • cebula- 2 sztuki

 

Sposób przygotowania:

Wczorajsza pieczona rybka
Karpia musimy oczyścić. Opłukać. Cebulę obieramy, kroimy . Wykładamy nią rybę, oraz natkę pietruszki. Odkładamy na 4 godziny. Następnie wyjmujemy cebulę, zostawiamy natkę. Dodajemy koperek. Posypujemy przyprawą do ryb, solimy. Dodajemy kucharek. Czosnek obieramy i wyciskamy. Dodajemy do masła, mieszamy i nacieramy nią rybę wewnątrz i zewnątrz. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Ja użyłem 1/2 sztuki cytryny. Rybę owijamy pazłotkiem. Wykładamy na blachę. Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni.
Wczorajsza pieczona rybka
oczyszczona rybka, wyłożenie cebuli i natki do środka
Wczorajsza pieczona rybka
usunięcie ze srodka cebuli, dodanie wymienionych przypraw
Wczorajsza pieczona rybka
skrapianie sokiem z cytryny, dodanie pozostałych składników
Wczorajsza pieczona rybka
zawinięta ryba tuż przed włożeniem do piekarnika