Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Wedel przekładany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dużo pracy , ale warto, ciasto wyśmienite.

Wedel przekładany

Składniki:

Wedel przekładany

 

  • I Placek - składniki:
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Masa:
  • 30 dag cukier kryształ
  • 1/2 szkl mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka czerwona

Sposób przygotowania:

Wedel przekładany
I Placek - wykonanie: margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i zamieszać. Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 min.

II Placek - składniki: jak w I cieście + 4 dag kakao.

III Placek - składniki: jak w I cieście + 4 dag mielonych orzechów.

Masa: cukier, mleko i kakao gotować, ciągle mieszając, 15 minut. Utrzeć margarynę i dodawać zimną masę. Galaretki rozpuścić oddzielnie i przestudzić.
Przełożenie placka:
I placek - masa-galaretka zielona-II placek (kakaowy) - masa - galaretka czerwona - III placek (orzechowy) - polewa.

Tagi:

jajko jajka