pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Wędlina mieszana

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

taki wędliniarski ni pies ni wydra

Wędlina mieszana

Składniki:

Wędlina mieszana

 

  • 60 dag schab bez kości,
  • 50 dag łopatka bez kości,
  • 50 dag słonina,
  • 50 dag szynka wieprzowa,
  • 1 łyżka gorczyca,
  • 2 łyżeczki pieprz czarny ziarnisty,
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Wędlina mieszana
Schab kroimy w kostkę, Łopatkę, szynkę, słonie mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy gorczycę, pieprz i sól do smaku . Dodajemy jeszcze schab pokrojony w kawałki (dość spore) i mieszamy wszystko. Tak wymieszaną masę mięsną formujemy w walec i okręcamy folią żaroodporną. Obwiązujemy nitką. Zalewamy 2-3 razy wrzątkiem i parzymy. Następnie przekładamy do wędzarni i wędzimy ok. 4-5 godzin dymem z drzew owocowych.