SUPERPRZEPIS

Wędlina pieczona

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Wędlina pieczona Więcej zdjęć (4)

Smaczna i krucha wędlina pieczona z chudego schabu. Pachnąca rozmarynem, czosnkiem z lekką nutą cytryny.

Składniki:

Wędlina pieczona

 

Sposób przygotowania:

Wędlina pieczona
Schab umyć. Do garnka wlać przegotowaną wodę, dodać sól i wymieszać do rozpuszczenia. Włożyć mięso, przykryć i wstawić do lodówki na dobę.

Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, osuszyć. przełożyć do suchego garnka. Z cytryny wycisnąć sok. Wlać wraz z olejem do mięsa. wsypać rozmaryn i świeżo mielony pieprz kolorowy.

Czosnek przecisnąć przez praskę i też dodać do mięsa. natrzeć dokładnie mięso marynatą. Odstawić na 8 godzin do lodówki.

Po tym czasie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i zawiązać. Piec około 90 minut w 160 stopniach. Kroić w plastry po całkowitym wystudzeniu
Wędlina pieczona
mięso umyte włożyć do solanki i zostawić na dobę
Wędlina pieczona
osuszone mięso natrzeć przyprawami i odłożyć na 8 godzin
Wędlina pieczona
po tym czasie mięso przełożyć do rękawa i upiec

Tagi:

schab