Sposób przygotowania:
Schab pieczony - do chleba
Schab opłukać i osuszyć. W pojemniku w którym będziemy marynować mięso wymieszać oliwę z oliwek, paprykę mieloną słodką , sól morską, pieprz czarny. Przełożyć do marynaty mięso i dokładnie je w niej obtoczyć. Dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz 3 ząbki czosnku- pokrojone w plasterki. Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki na 24 h. Po tym czasie, mięso polać Sangrią, ponownie przykryć i wstawić na kolejne 24h do lodówki. Następnego dnia mięso przełożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia , wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec 70 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, pozostawić mięso aby "odpoczęło". Kroić w cienkie plastry. Idealne w zastępstwie kupnej wędliny. Smacznego:)
monikaT83
edytaha