Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Wędlinka drobiowa z szynkowaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wędliny domowe są najlepsze, lepsze od tych kupowanych w sklepie. Gdy mamy szynkowar, możemy robić wędliny z drobiu i innych mięs. Przepis zaczerpnięty z internetu.

Wędlinka drobiowa z szynkowaru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wędlinka drobiowa z szynkowaru

Na wędlinkę

  • podudzia drobiowe - 5 szt
  • piersi z kurczaka -760 g
  • sól peklowana - 20 g
  • żelatyna - 3 łyżeczki
  • woda - 100 ml
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Wędlinka drobiowa z szynkowaru
Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Podudzia oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki.

Do miski przełożyć mięsa, posypać żelatyną, oraz przyprawami i solą peklowaną, wlać wodę i dobrze wymieszać.

Masę mięsną włożyć do woreczka, dobrze zawinąć worek, włożyć zawartość do szynkowaru, zamknąć szynkowar i odstawić na całą noc do lodówki.

Następnego dnia, przełożyć szynkowar do wysokiego garnka, wlać wodę i parzyć przez około godziny.

Woda nie może się zagotować.

Po godzinie wyjąć szynkowar z wody, ostudzić go w zimnej wodzie i z powrotem do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjąć wędlinę z woreczka i położyć na talerzu.

Smacznego !
Wędlinka drobiowa z szynkowaru
Mięsa drobiowe zostały pokrojone i wymieszane z pozostałymi składnikami
Wędlinka drobiowa z szynkowaru
Przełożono mięsa do woreczka foliowego i włożono do szynkowaru
Wędlinka drobiowa z szynkowaru
Wędlinka była parzona i odstawiona do lodówki
Wędlinka drobiowa z szynkowaru
Wyjęto schłodzoną wędlinę z worka i przekrojono na połowę