Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Wędzona szynka świąteczna

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna wędzona dziczyzna ukłon dla kuchni staropolskiej, gorąco polecam powrót do przeszłości;) Życzę smacznego

Wędzona szynka świąteczna

Składniki:

Wędzona szynka świąteczna

 

  • szynka bez kości ok. 2,5 kg, użyłam dzika, ale można tak zrobić wieprzowinę
  • 120 g soli peklowej
  • litr wody
  • ząbek czosnku
  • 1 g cukru
  • ziarno pieprzu, ziele angielski, liść laurowy

 

  • strzykawka
  • siatka wędliniarska

Sposób przygotowania:

Wędzona szynka świąteczna
Peklowanie: W zimnej czystej wodzie rozpuszczamy sól, dodajemy przyprawy. Szynkę nastrzykujemy solanką. Przekładamy najlepiej do kamionkowego naczynia, zalewamy solanką i przyciskamy obciążonym talerzem by cała szynka była zanurzona w solance. Mięso peklujemy 5 dni, codziennie je obracamy i masujemy, co 2 dni zmieniamy wodę. Jeden dzień przed wędzeniem osuszamy mięso. Mięso wykładamy aby odciekło. Szynkę wkładamy do siatki. Szynkę wędzimy w wędzarni około 6 godzin w temperaturze maksymalnie 70 stopni na drewnie z drzew liściastych najlepiej owocowych. Po uwędzeniu szynkę studzimy, następnie sparzamy, nie jest to konieczne, gdy mięso jest dobrze uwędzone, jeśli natomiast wędzimy szynkę wieprzową warto sparzyć, gdyż nie je się nawet trochę surowej wieprzowiny. Kilka wskazówek na temat przygotowania i wędzenia mięsa w domowych warunkach: Proporcje jakich używamy do peklowania mięs: Ilość wody = masa mięsa x 0,4 litra wody. Cukier = 1% masy solanki ( na litr gram cukru). Ząbek czosnku na litr wody. Ziarno pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy na litr wody. Temperatura podczas peklowania nie powinna przekraczać 10 stopni C, gdyż mięso może się zepsuć. Mięso możemy spróbować przed wędzeniem, by sprawdzić jego słoność. Próbujemy z najgrubszej części. Jeśli okaże się, że jest za słone można je wymoczyć w wodzie przez około 2 godziny. Wędzimy w dymie nie bezpośrednio nad ogniem, gdyż mięso się spali oraz nad samym paleniskiem wydziela się dużo garbników, które nie są wskazane dla zdrowia. W ten sposób w można uwędzić, szynki, schaby łopatki, boczki golonki wszystko wedle naszego upodobania.

Tagi:

beza szynka bezy