Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

SUPERPRZEPIS

Wędzony boczek domowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

aromatyczny wędzony boczek .

Wędzony boczek domowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wędzony boczek domowy

 

Sposób przygotowania:

Wędzony boczek domowy
W ciepłej przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól, a następnie dodajemy przyprawy i zanurzamy boczek (jeśli nie jest cały pod wodą to dorabiamy naszej zalewy w tych samych proporcjach).

Mieso w marynacie powinno bozostać całą noc. Następnego dnia boczek zawijamy i dokładnie obiwązujemy grubym sznurkiem. Wędzimy 3 godziny w temp 60* na drzewie owocowym.

Po uwędzeniu, mięso należy jeszcze zaparzyć w gorącej wodzie, aby było dobrze miękkie.

Po całkowitym wystudzeniu możemy zdjąć sznurki,. Kroimy na kanapki
Wędzony boczek domowy
boczek wedzimy na drzewie owocowym, ewentualnie bukowym
Wędzony boczek domowy
po uwędzeniu mieso należy jeszcze zaparzyc. . . .