Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wegańska zupa jarzynowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna jarzynowa zupa nie tylko dla wegan

Wegańska zupa jarzynowa z ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wegańska zupa jarzynowa z ryżem

 

  • 2 kostki rosołowe warzywne (ja użyłam tych z firmy BioOaza- nie zawierają żadnych polepszaczy ani produktów pochodzenia zwierzęcego)
  • 1,5 litra wody
  • 1 średni ziemniak
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 szklanka blanszowanej zielonej fasolki mrożonej (oczywiście może być też świeża)
  • 4 duże łyżki ryżu
  • 1/2 łyżeczka chili
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 duży liść laurowy
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml śmietany sojowej (użyłam tej z firmy Cre Soy)

Sposób przygotowania:

Wegańska zupa jarzynowa z ryżem
Kostki warzywne rozpuszczamy w 1,5 litra wrzącej wody (jeśli użyjemy tylko 1 litra, zupa będzie bardzo słona), dodajemy ryż. Ziemniaki i pietruszkę obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy w kostkę. Marchew również obieramy i płuczemy, nożykiem do dekoracji warzyw i owoców nacinamy kilka rowków na całej jej długości, a następnie kroimy w talarki, dzięki czemu powstaną nam ładne kwiatuszki. Pokrojone warzywa dodajemy do warzywnego bulionu 5 minut po wsypaniu ryżu, następnie dorzucamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy oraz mrożoną fasolę i gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy sojową śmietanę, doprawiamy do smaku sproszkowanym chili oraz świeżo mielonym pieprzem.
Wegańska zupa jarzynowa z ryżem
Kostki warzywne rozpuszczamy w 1,5 litra wrzącej wody (jeśli użyjemy tylko 1 litra, zupa będzie bardzo słona), dodajemy ryż.
Wegańska zupa jarzynowa z ryżem
Ziemniaki i pietruszkę obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy w kostkę. Marchew również obieramy i płuczemy, nożykiem do dekoracji warzyw i owoców nacinamy kilka rowków na całej jej długości, a następnie kroimy w talarki, dzięki czemu powstaną nam ładne kwiatuszki.
Wegańska zupa jarzynowa z ryżem
Pokrojone warzywa dodajemy do warzywnego bulionu 5 minut po wsypaniu ryżu, następnie dorzucamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy oraz mrożoną fasolę i gotujemy do miękkości warzyw.

Tagi:

ryż