Sposób przygotowania:
Wegańskie gołąbki z kaszą ryżem i siemieniem
Kaszę jęczmienną i ryż gotujemy do miękkości i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy kapustę do naszych gołąbków. Parzymy ją w dużym garnku z osoloną wodą. Kiedy liście zmiękną zdejmujemy je z główki i kładziemy do ostygnięcia. Kaszę mieszamy razem z ryżem oraz siemieniem lnianym, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Teraz nasz farsz nakładamy na liści i zwijamy je w kopertę. Nakładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do garnka wyłożonego pozostałymi liśćmi od kapusty i ciasno układamy. Podlewamy wodą z solą, dodajemy liście laurowe i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i chwilę jeszcze dusimy.