ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 240]

Wegańskie gołąbki z kaszą ryżem i siemieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gołąbki wegańskie bez mięsa, bez jajek tylko z kaszą jęczmienną ryżem oraz bardzo zdrowym siemieniem lnianym, zawinięte w liście kapusty włoskiej.

Wegańskie gołąbki z kaszą ryżem i siemieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegańskie gołąbki z kaszą ryżem i siemieniem

 

  • kapusta włoska 1 główka
  • 3 łyżki siemienia lnianego same ziarenka
  • sól i pieprz
  • woreczek ryżu 100 gr
  • woreczek kaszy 100 gr
  • olej słonecznikowy 1/4 szklanki
  • 2 liście laurowe
  • mały przecier pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie gołąbki z kaszą ryżem i siemieniem
Kaszę jęczmienną i ryż gotujemy do miękkości i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy kapustę do naszych gołąbków. Parzymy ją w dużym garnku z osoloną wodą. Kiedy liście zmiękną zdejmujemy je z główki i kładziemy do ostygnięcia. Kaszę mieszamy razem z ryżem oraz siemieniem lnianym, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Teraz nasz farsz nakładamy na liści i zwijamy je w kopertę. Nakładamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na rumiany kolor. Przekładamy do garnka wyłożonego pozostałymi liśćmi od kapusty i ciasno układamy. Podlewamy wodą z solą, dodajemy liście laurowe i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i chwilę jeszcze dusimy.
Wegańskie gołąbki z kaszą ryżem i siemieniem
Gotujemy kaszę jęczmienną oraz ryż w osolonej wodzie.
Wegańskie gołąbki z kaszą ryżem i siemieniem
W dużym garnku parzymy kapustę włoską w osolonej wodzie.
Wegańskie gołąbki z kaszą ryżem i siemieniem
Robimy farsz z dodatkiem siemienia lnianego.
Wegańskie gołąbki z kaszą ryżem i siemieniem
Zwinięte gołąbki obsmażamy na patelni z olejem.