Sposób przygotowania:
Gołąbki z warzywami i kuskusem
Z kapusty wydrążyć głąb,sparzyć we wrzątku z odrobiną soli i obrać z liści(tak aby ich nie uszkodzić).Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Marchew,pietruszkę i seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach a pora pokroić w plasterki(również umyć) i tak przygotowane warzywa dodać do zeszklonej cebuli.Dusić razem pod przykryciem ok 10 minut.Zdiąć z ognia doprawić do smaku solą , pieprzem i odstawić do wystygnięcia. Kiedy warzywa się studzą przygotowujemy sos pomidorowy.2 szklanki wody(ja wykorzystuję tą z parzenia kapusty), koncentrat pomidorowy,ketchup,ziele angielskie,liść laurowy zagotowujemy razem,doprawiamy solą ,pieprzem i dodajemy łyżeczkę cukru. Gdy warzywa są już zimne dodajemy do nich szklankę kuskusu i posiekaną natkę pietruszki.Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowany farsz kładziemy na liście kapusty i zawijamy. Tak przygotowane gołąbki układamy w naczyniu,zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na 50 min,180*C.
Kathlyn