kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Gołąbki z warzywami i kuskusem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

I okazało się ,że gołąbki bez mięsa też mogą być bardzo smaczne;)

Gołąbki z warzywami i kuskusem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z warzywami i kuskusem

 

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki(korzeń)
  • 1/2 średniego selera(korzeń)
  • 1 por(biała część)
  • 1 szklanka kaszki kus kus
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu (u mnie to jest zawsze kotlin)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Gołąbki z warzywami i kuskusem
Z kapusty wydrążyć głąb,sparzyć we wrzątku z odrobiną soli i obrać z liści(tak aby ich nie uszkodzić).Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Marchew,pietruszkę i seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach a pora pokroić w plasterki(również umyć) i tak przygotowane warzywa dodać do zeszklonej cebuli.Dusić razem pod przykryciem ok 10 minut.Zdiąć z ognia doprawić do smaku solą , pieprzem i odstawić do wystygnięcia. Kiedy warzywa się studzą przygotowujemy sos pomidorowy.2 szklanki wody(ja wykorzystuję tą z parzenia kapusty), koncentrat pomidorowy,ketchup,ziele angielskie,liść laurowy zagotowujemy razem,doprawiamy solą ,pieprzem i dodajemy łyżeczkę cukru. Gdy warzywa są już zimne dodajemy do nich szklankę kuskusu i posiekaną natkę pietruszki.Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowany farsz kładziemy na liście kapusty i zawijamy. Tak przygotowane gołąbki układamy w naczyniu,zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na 50 min,180*C.
Gołąbki z warzywami i kuskusem
z kapusty wyciąc głab zaparzyć we wrzątku i obrac z liści
Gołąbki z warzywami i kuskusem
Warzywa obrać
Gołąbki z warzywami i kuskusem
umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Gołąbki z warzywami i kuskusem
Tak przygotowany farsz zawijac w liście kapusty i do piekarnika

Tagi:

gołąbki