Sposób przygotowania:
Gołąbki dla wegetarian
1. Usuwamy głąb z kapusty, następnie sparzamy ją w garnku gorącą wodą (ja gotuję w czajniku elektrycznym) i trzymam trochę na ogniu, aż zmiękną liście. Następnie, gdy liście są już miękkie odrywam je ostrożnie, aby się nie porwały 2. Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę także kroimy i podsmażamy na oleju z pieczarkami. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i seler oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę dusimy na ogniu. 3. Do ugotowanego wcześniej ryżu dodajemy warzywa i pieczarki z patelni. Gotujemy brokuł, nie może być zbyt miękki i dodajemy różyczki do farszu. Doprawiamy do smaku 4. Zawijamy farsz w liście i wkładamy do piekarnika (ja układam gołąbki w naczyniu żaroodpornym). Dusimy w piekarniku w 180 stopniach przez 1,5 godziny.