Sposób przygotowania:
Gołąbki bez mięsa
Kapustę sparzyć zdejmując z niej liść po liściu i nożem ściąć z liści twardy główny nerw. Kaszę opłukać, zalać wodą 1 cm powyżej kaszy dodać łyżeczkę jarzynki i ugotować oraz wystudzić, jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby suszone namoczyć i ugotować, a po wystudzeniu skręcić przez maszynką, pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w kosteczkę i podsmażyć na margarynie. Zimną kaszę wymieszać z pieczarkami, cebulą oraz grzybami i jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na sparzonym liściu kapusty kłaść porcję farszu i zwijać gołąbki w dużym garnku ułożyć ciasno gołąbki i zalać je wodą osoloną do smaku i pod przykryciem gotować do miękkości kapusty. Gołąbki podawać z sosem grzybowym lub pieczarkowym, gołąbki zaraz po ugotowaniu sa pyszne, ale ja lubię je podsmażone na maśle.