Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Wegańskie ostre sushi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To sushi polecam nie tylko weganom !

Wegańskie ostre sushi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wegańskie ostre sushi

 

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 4-5 płatów wodorostów nori
  • 1 średnia marchewka
  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • Sól
  • wasabi

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie ostre sushi
Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając. W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy i kroimy w cienkie paski. Ugotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy. Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), odrobinę wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy paski marchewki, obu papryk i awokado. Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.
Wegańskie ostre sushi
Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając.
Wegańskie ostre sushi
Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), odrobinę wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy paski marchewki, obu papryk i awokado.

Tagi:

ryż awokado