Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wegańskie risotto z szafranem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne zielono- żółte risotto z szafranem. Danie wegańskie.

Wegańskie risotto z szafranem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wegańskie risotto z szafranem

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie risotto z szafranem
Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Gdy ryż zrobi się lekko "szklisty" wlewamy wino, a gdy to lekko odparuje, dodajemy szklankę wywaru. Po chwili dodajemy marchewkę z groszkiem oraz fasolkę szparagową. W miarę, jak ryż wchłania płyn, dolewamy wywar i co chwilę mieszamy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy szafran i doprawiamy risotto do smaku solą, białym pieprzem i chili.
Wegańskie risotto z szafranem
Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy ryż
Wegańskie risotto z szafranem
Gdy ryż zrobi się lekko "szklisty" wlewamy wino, a gdy to lekko odparuje, dodajemy szklankę wywaru.
Wegańskie risotto z szafranem
Po chwili dodajemy marchewkę z groszkiem oraz fasolkę szparagową. W miarę, jak ryż wchłania płyn, dolewamy wywar i co chwilę mieszamy.

Tagi:

ryż risotto