Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Wegetariańska tarta resztkowa na słono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak widzisz jestem zwolenniczką ekonomii w kuchni i nie jest dla mnie wyzwaniem znaleźć na coś przepis, iść do sklepu, kupić składniki i ugotować z nich obiad. Lubuje się natomiast w wykorzystywaniu resztek, które walają mi się po lodówce :)

Wegetariańska tarta resztkowa na słono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegetariańska tarta resztkowa na słono

 

  • Ciasto :
  • 500 g mąki ( dałam pół na pół - pszenna + pełnoziarnista ),
  • 250 g margaryny,
  • 3 żółtka + 1 jajko,
  • łyżeczka soli + po łyżce ulubionych przypraw - u mnie to była pietruszka, czosnek i pieprz ziołowy.

 

  • Farsz : to co Ci zalega w lodówce :) u mnie były to
  • połówki papryk (czerwonej i zielonej),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cukinii + przyprawy (czosnek, pieprz i papryka) - twoja wersja może być z pieczarkami, bakłażanem, szpinakiem czy co tam jeszcze

 

  • resztki koncentratu pomidorowego, pomidorów w puszce, sosu z torebki bądź słoika - ja użyłam resztki koncentratu.

 

  • skroiłam w plastry pomidora - w celach dekoracyjnych, ale równie dobrze będzie pasowała mozarella bądź starty parmezan

Sposób przygotowania:

Wegetariańska tarta resztkowa na słono
Zimne masło potnij na kawałki, dodaj żółtka, jajko, mąkę i przyprawy. Zmiksuj, uformuj kulę a następnie włóż do lodówki na godzinę bądź do zamrażalnika na pół godziny. W tym czasie przygotuj farsz - pokrój i podsmaż wszystkie warzywa, dopraw i ostudź. Ciastem wyłóż tartownicę, wyłóż folię z kaszą/ grochem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok. 12 minut ( tak żeby folia odeszła od ciasta). Wyjmij, nałóż farsz, następnie ser, plasterki pomidora i zapiekaj przez kolejne 20minut. Pomidor puści soki, ale nie przejmuj się tym - po wyjęciu, zgarnij je łyżeczką i będzie w porządku. Gotowe :)
Wegetariańska tarta resztkowa na słono
Zmiksowane na ciasto składniki połącz w kulę i włóż do lodówki/ zamrażalnika
Wegetariańska tarta resztkowa na słono
Składniki na farsz pokrój, podsmaż i odstaw do ostygnięcia
Wegetariańska tarta resztkowa na słono
Wyłóż ciastem tartownice i zapiekaj przez 15min w piekarniku nagrzanym na 200 stopni
Wegetariańska tarta resztkowa na słono
Wyłóż na podpieczone ciasto farsz i ser i zapiekaj przez kolejne 20min.