Sposób przygotowania:
Wegetariańska zupa ogórkowa
Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. W międzyczasie ścieramy marchewkę, korzeń pietruszki i selera na tartce z dużymi oczkami, a cebulkę na tartce o drobnych oczkach i dodajemy wszystko do garnka z ziemniakami. Wrzucamy do garnka ziele angielskie, listek laurowy oraz kostkę rosołową. Gotujemy wszystko aż do miękkości ziemniaków i uzyskujemy wywar warzywny. Ogórki ścieramy na tartce o dużych oczkach i dodajemy je pod koniec gotowania. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pozostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut. Zupę możemy zagęścić śmietanką lub dodać łyżkę masła .
Zupkę już w miseczkach posypujemy posiekaną natką pietruszki i serwujemy z grzankami.
Smacznego!
Zupkę już w miseczkach posypujemy posiekaną natką pietruszki i serwujemy z grzankami.
Smacznego!