-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Wegetariańska zupa ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo pożywna choć bezmięsna zupa zadowoli każdego! Świetnie smakuje podana z grzankami!

Wegetariańska zupa ogórkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegetariańska zupa ogórkowa

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańska zupa ogórkowa
Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. W międzyczasie ścieramy marchewkę, korzeń pietruszki i selera na tartce z dużymi oczkami, a cebulkę na tartce o drobnych oczkach i dodajemy wszystko do garnka z ziemniakami. Wrzucamy do garnka ziele angielskie, listek laurowy oraz kostkę rosołową. Gotujemy wszystko aż do miękkości ziemniaków i uzyskujemy wywar warzywny. Ogórki ścieramy na tartce o dużych oczkach i dodajemy je pod koniec gotowania. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pozostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut. Zupę możemy zagęścić śmietanką lub dodać łyżkę masła .
Zupkę już w miseczkach posypujemy posiekaną natką pietruszki i serwujemy z grzankami.
Smacznego!
Wegetariańska zupa ogórkowa
Warzywa potrzebne do ugotowania zupy - ogórki, ziemniaki, marchew, pietruszka i seler.
Wegetariańska zupa ogórkowa
Przyprawy wydobywają prawdziwy smak potrawy. Do zupy potrzebujemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól oraz kostkę rosołową.
Wegetariańska zupa ogórkowa
Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, korzeń pietruszki, seler oraz ogórki ścieramy na tartce o dużych oczkach.
Wegetariańska zupa ogórkowa
Do gotującego wywaru warzywnego dodajemy przyprawy oraz zaprawiamy do śmietanką i gotowe.