Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Wegetariańska ogórkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna zupa ogórkowa na wywarze warzywnym to idealne danie na chłodniejsze dni lub zimowe popołudnie :)

Wegetariańska ogórkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegetariańska ogórkowa

 

  • 1 litr wrzątku
  • 720 ml słoik ogórków kiszonych
  • 1/4 szklanki wody z ogórków
  • 3-4 małe ziemniaki
  • 3 małe marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie jogurt lub mleko do zabielenia

Sposób przygotowania:

Wegetariańska ogórkowa
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż zeszkli się.Pora dokładnie myjemy, siekamy i dorzucamy do cebuli - smażymy, aż cebula będzie złota.Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, kroimy w jednakowej wielkości talarki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Następnie dodajemy przyprawy (świeży koperek na koniec gotowania), chwilę podsmażamy, gdy wyczujemy aromat przypraw zalewamy warzywa wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy starte na tarce o grubych oczkach ogórki wraz z wodą, doprowadzamy do zagotowania i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na koniec posypać posiekanym koperkiem, jeśli lubisz zupę zabielaną dodaj kilka łyżek mleka lub jogurtu naturalnego. Smacznego :)
Wegetariańska ogórkowa
Warzywa dokładnie myjemy obieramy i kroimy
Wegetariańska ogórkowa
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i por
Wegetariańska ogórkowa
Następnie wrzucamy warzywa i przyprawiamy
Wegetariańska ogórkowa
Na koniec dodajemy starte ogórki i chwilę gotujemy

Tagi:

ogórki