Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotleciki z kaszy gryczanej i ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotleciki z kaszy gryczanej i ryżu to smaczny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.

Kotleciki z kaszy gryczanej i ryżu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z kaszy gryczanej i ryżu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kaszy gryczanej i ryżu
Ryż i kaszę gryczaną oddzielnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Włożyć do miski, dodać, podsmażoną na maśle posiekaną cebulę, mąkę ziemniaczaną, utarty żółty ser, 2 łyżki bułki tartej, 2 jajka, zmiażdżony czosnek, sos sojowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Formować owalne kotleciki, zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą. Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać do obiadu z sosem, mięsem i surówką.
Kotleciki z kaszy gryczanej i ryżu
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle
Kotleciki z kaszy gryczanej i ryżu
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski i wymieszać
Kotleciki z kaszy gryczanej i ryżu
Formować owalne kotleciki i panierować w jajku i płatkach kukurydzianych
Kotleciki z kaszy gryczanej i ryżu
Smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju