Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wereszczaka

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab wieprzowy porąbać na kawałki, posolić i podrumienić na patelni na świeżej

Wereszczaka

Składniki:

Wereszczaka

 

  • 2 kg schabu
  • 10 dag słoniny
  • sól
  • 1-2 szkl barszczu czerwonego
  • ziele angielskie
  • kilka kromek chleba podsitkowego

Sposób przygotowania:

Wereszczaka
Schab wieprzowy porąbać na kawałki, posolić i podrumienić na patelni na świeżej słoninie. Wlać tyle barszczu aby było kwaskowate, włożyc ziela angielskiego i dobrze zagotować. Na koniec wsypać podsitkowego chleba tartego uważając aby sos nie był zbyt gęsty. Wymieszać i poddusić. Można te wereszczkę gotować z mięsem wołowym.