Sposób przygotowania:
Weselny sernik ze skórką pomarańczową
1.Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę lub dobrze zmiksować w malakserze.Białka oddzielić od żółtek 2.Masło ucierać na gładką masę i powoli dodawać cukier pomieszany z cukrem wanilinowym, a następnie żółtka.Gdy masa będzie puszysta,bez kryształków cukru,dodawać w małych porcjach zmielony ser. 3.Mąki przesiać,zostawić niewielką ilość do oprószenia rodzynek i powoli wsypywać do masy serowej,ciągle ucierając.Gdy masa będzie dokładnie wymieszana,dodać skórkę pomarańczową i wcześniej namoczone w wodzie(ok 20 min),osuszone i oprószone mąką rodzynki. 4.Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.Delikatnie mieszając dodać do masy serowej. 5.Masę wylać do standardowej prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 1h w tem.200*C.Wyciągnąć z piekarnika,ostudzić i dopiero wtedy przełożyć na deskę.Polać polewą czekoladową lub zostawić "goły". Aby sernik nie opadł,w trakcie pieczenia(po ok.30 min) należy ostrym nożem odciąć krawędzie placka od blachy.