teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Weselny sernik ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wysoki,puszysty sernik z aromatyczną skórką i rodzynkami

Weselny sernik ze skórką pomarańczową

Składniki:

Weselny sernik ze skórką pomarańczową

 

  • 1,5 kg sera
  • 13 jaj
  • 1/2 kg cukru
  • 1 kostka masła
  • 7 dag maki ziemniaczanej
  • 7 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynek
  • 2 op cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Weselny sernik ze skórką pomarańczową
1.Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę lub dobrze zmiksować w malakserze.Białka oddzielić od żółtek 2.Masło ucierać na gładką masę i powoli dodawać cukier pomieszany z cukrem wanilinowym, a następnie żółtka.Gdy masa będzie puszysta,bez kryształków cukru,dodawać w małych porcjach zmielony ser. 3.Mąki przesiać,zostawić niewielką ilość do oprószenia rodzynek i powoli wsypywać do masy serowej,ciągle ucierając.Gdy masa będzie dokładnie wymieszana,dodać skórkę pomarańczową i wcześniej namoczone w wodzie(ok 20 min),osuszone i oprószone mąką rodzynki. 4.Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.Delikatnie mieszając dodać do masy serowej. 5.Masę wylać do standardowej prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 1h w tem.200*C.Wyciągnąć z piekarnika,ostudzić i dopiero wtedy przełożyć na deskę.Polać polewą czekoladową lub zostawić "goły". Aby sernik nie opadł,w trakcie pieczenia(po ok.30 min) należy ostrym nożem odciąć krawędzie placka od blachy.