Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Wesoły górnik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto upieczone dla męża górnika (stąd nazwa)i przeznaczone tylko dla dorosłych. Pomysł siostry Anastazji z moimi modyfikacjami.

Wesoły górnik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wesoły górnik

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka;
  • 8 dag cukru;
  • 8 dag maki;
  • Kilka kropel aromatu cytrynowego;

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek;
  • 2 galaretki wiśniowe;
  • 6 dag cukru;
  • 3 dag margaryny;

 

  • Masa kokosowa:
  • 15 dag kokosu;
  • 200 ml wódki;
  • 15 dag cukru pudru;
  • 60 dag kaszy manny;
  • 25 dag margaryny;

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 1 tabliczka czekolady;
  • 150 ml śmietanki 30%;

 

Sposób przygotowania:

Wesoły górnik
Ubić białka na sztywną pianę, dalej ubijając dodać cukier, a gdy się rozpuści dodawać kolejno żółtka. Przesianą mąkę dodać do masy jajecznej i ostrożnie ale dokładnie wymieszać z kilkoma kroplami aromatu. Gotową masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 min.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. W głębokim rondlu rozpuścić margarynę dodać starte jabłka i cukier. Prażyć kilka minut i dodać suche galaretki. Prażyć jeszcze 15 min. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Odstawić do stężenia. Kokos i kaszę mannę wymieszać i zalać wódką. Odstawić na 2 – 3 godz. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i powoli dodawać kokos z alkoholem. Gotowy krem rozprowadzić na masie jabłkowej. Śmietankę wlać do naczynia, dodać do niej kawałki czekolady i całość wstawić do większego naczynia z ciepłą wodą. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w śmietance i dokładnie wymieszać całość do połączenia się składników. Polewą ozdobić ciasto.
Wesoły górnik
Biszkopt najlepiej upiec poprzedniego dnia, aby dobrze ostygł.
Wesoły górnik
Jabłka uprażyć na tłuszczu i wymieszać z suchą galaretką.
Wesoły górnik
Na krem utrzeć margarynę z cukrem dodając kokos z alkoholem.
Wesoły górnik
Gotowy krem kokosowy rozsmarować na galaretce jabłkowej.