Sposób przygotowania:
Wesoły górnik
Ubić białka na sztywną pianę, dalej ubijając dodać cukier, a gdy się rozpuści dodawać kolejno żółtka. Przesianą mąkę dodać do masy jajecznej i ostrożnie ale dokładnie wymieszać z kilkoma kroplami aromatu. Gotową masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 min.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. W głębokim rondlu rozpuścić margarynę dodać starte jabłka i cukier. Prażyć kilka minut i dodać suche galaretki. Prażyć jeszcze 15 min. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Odstawić do stężenia. Kokos i kaszę mannę wymieszać i zalać wódką. Odstawić na 2 – 3 godz. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i powoli dodawać kokos z alkoholem. Gotowy krem rozprowadzić na masie jabłkowej. Śmietankę wlać do naczynia, dodać do niej kawałki czekolady i całość wstawić do większego naczynia z ciepłą wodą. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w śmietance i dokładnie wymieszać całość do połączenia się składników. Polewą ozdobić ciasto.
Krakowianka
pszczolkaanulka