Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Wesoły żurek na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Apetyczny żurek na wędzonce, idealny na świąteczne śniadanie.

Wesoły żurek na wędzonce

Składniki:

Wesoły żurek na wędzonce

 

  • 1,5 litra wywaru spod gotowania wędzonki
  • 1 szkl zakwasu żurkowego
  • 2 białe kiełbaski
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 jajka
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wesoły żurek na wędzonce
Wywar przelewamy do garnka. Zagotowujemy. Wrzucamy kiełbasę, gotujemy około 15-20 minut. Następnie wlewamy zakwas żurkowy. Dodajemy śmietanę. Chwilę jeszcze gotujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Przygotowany żurek wylewamy na talerze. Układamy kiełbaskę oraz połówki jajek.