Sposób przygotowania:
Wężowiec
ciasto:
żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, wodę. Miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę z jajek. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Ciasto wkładamy do 2 jednakowych foremek podłużnych. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Po upieczeniu kroimy na kromki - składamy na przemian, przekładając masą.
masa:
jaja ucieramy z cukrem ubijamy na parze ( podobnie jak na ciasto biszkoptowe) i studzimy. Tłuszcz ucieramy, dodajemy po łyżce ubitych jaj nie przerywać ucierania, aż masa będzie jednolita i pulchna.
żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, wodę. Miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę z jajek. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Ciasto wkładamy do 2 jednakowych foremek podłużnych. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Po upieczeniu kroimy na kromki - składamy na przemian, przekładając masą.
masa:
jaja ucieramy z cukrem ubijamy na parze ( podobnie jak na ciasto biszkoptowe) i studzimy. Tłuszcz ucieramy, dodajemy po łyżce ubitych jaj nie przerywać ucierania, aż masa będzie jednolita i pulchna.