bambi12

bambi12

Kucharz
[Przepisów: 9]

Wężowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne i ładnie wyglądające

Wężowiec

Składniki:

Wężowiec

 

  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 10 łyżek wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

  • masa:
  • 25 dkg masła (po 12, 5 dag margaryny i 12,5 dag masła)
  • 2-3 jaj
  • 12 dag cukru

Sposób przygotowania:

Wężowiec
ciasto:
żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, wodę. Miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę z jajek. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Ciasto wkładamy do 2 jednakowych foremek podłużnych. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Po upieczeniu kroimy na kromki - składamy na przemian, przekładając masą.

masa:
jaja ucieramy z cukrem ubijamy na parze ( podobnie jak na ciasto biszkoptowe) i studzimy. Tłuszcz ucieramy, dodajemy po łyżce ubitych jaj nie przerywać ucierania, aż masa będzie jednolita i pulchna.