Sposób przygotowania:
Wianki dwukolorowe
Masło wystaw aby nabrało temperatury pokojowej. Do mąki dodaj masło i zimną wodę. Zagnieć aby powstało jednolite ciasto. Zawiń w folię spożywczą lub włóż do woreczka i wstaw do lodówki na 2,5 godziny. W tym czasie: Orzechy zmiel na pył. Do miseczki przełóż orzechy, cukier puder i połącz wodą. Masa ma być dosyć gęsta. Wlewaj po trochę wody, aby masa nie była lejąca. Jeśli wlejesz za dużo wody dodaj orzechów. Po schładzaniu ciasta, weź ok 1/3 odczep ciasta i połącz z masą orzechową. Ciasta z orzechami ma być objętościowo tyle samo co bez. Jeśli uzyskasz tyle samo, odrywaj po kawałku z obu ciast i zwijaj w wałki o jednakowej długości. Oplataj wokół siebie i zlep końce. Ułóż na papierze do pieczenia. Piecz ok 15 min w temp. 200*C. Upieczone wianki są złotawego koloru. Smacznego
marietta