SUPERPRZEPIS

Wianki dwukolorowe

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Wianki dwukolorowe Więcej zdjęć (5)

Wianki idealnie nadają się do popołudniowej kawki

Składniki:

Wianki dwukolorowe

 

  • Składniki na ciasto podstawowe
  • 1 i 1/2 kubka mąki ( 350 ml)
  • 4 łyżki wody ( zimna z lodówki)
  • 200 g masła ( temp. pokojowa)

 

  • Kolor w wianku

 

  • 56 g zmielonych orzechów macadamii
  • 48 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Wianki dwukolorowe
Masło wystaw aby nabrało temperatury pokojowej. Do mąki dodaj masło i zimną wodę. Zagnieć aby powstało jednolite ciasto. Zawiń w folię spożywczą lub włóż do woreczka i wstaw do lodówki na 2,5 godziny. W tym czasie: Orzechy zmiel na pył. Do miseczki przełóż orzechy, cukier puder i połącz wodą. Masa ma być dosyć gęsta. Wlewaj po trochę wody, aby masa nie była lejąca. Jeśli wlejesz za dużo wody dodaj orzechów. Po schładzaniu ciasta, weź ok 1/3 odczep ciasta i połącz z masą orzechową. Ciasta z orzechami ma być objętościowo tyle samo co bez. Jeśli uzyskasz tyle samo, odrywaj po kawałku z obu ciast i zwijaj w wałki o jednakowej długości. Oplataj wokół siebie i zlep końce. Ułóż na papierze do pieczenia. Piecz ok 15 min w temp. 200*C. Upieczone wianki są złotawego koloru. Smacznego
Wianki dwukolorowe
Etap 1 - z podanych składników głównych zagnieć ciasto
Wianki dwukolorowe
Etap 2 - podane składniki "kolor w wianku" wymieszaj ze sobą
Wianki dwukolorowe
Etap 3 - ciasto podziel na 2 części do jednej dodaj kolor
Wianki dwukolorowe
Etap 4 - wydzielaj kawałki, rób wałeczki jednakowej długości i zlepiaj końce, wstaw do pieczenia