akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Wiedeńskie kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis znaleziony na blogu brunetka w kuchni. Bardzo smaczne, kruche ciastka oblane gorzką czekoladą. Naprawdę warte polecenia!

Wiedeńskie kruche ciasteczka

Składniki:

Wiedeńskie kruche ciasteczka

 

  • Ciasto:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 110 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

  • Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 3 łyżkach mleka

Sposób przygotowania:

Wiedeńskie kruche ciasteczka
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Dodać ekstrakt, zmiksować. Wsypać suche składni (przesiane!) i ponownie zmiksować do połączenia się składników. 2. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne kształty. Piec w 170st.C około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. 3. Każde ciastko zamoczyć do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Pozostawić do zastygnięcia. Smacznego!