Sposób przygotowania:
Wiejska pizza - zapiekanka
Zagotowuję wodę, dolewam ją do zimnego mleka i rozpuszczam drożdże. Do mąki, dodaję olej, rozczyn i czosnek roztarty z solą. Dokładnie wyrabiam ciasto. Dużą blachę smaruję łyżką oleju i przekładam na nią rozwałkowane ciasto. Ciasto dzielę np na 4 części i wałkuję na prostokąty Dużą blachę piekarnikową smaruję łyżką oleju i przekładam ciasto. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce i przygotowuję farsz. Cebulę kroję w pióra i lekko na łyżce oleju lub masła obsmażam- tylko do chwili gdy zmięknie. Nie jest to konieczne, ale u mnie mała inaczej wyciąga całą cebule. Tak samo z boczkiem- można ale nie trzeba lekko podsmażyć go na suchej patelni- będzie mniej tłuszczy na zapiekance i zmienia się też smak samego boczku. Ciasto smaruję pastą pomidorowo- paprykową ( brak przepisu jeszcze na blogu) lub keczupem i układam boczek lub szynkę, na górę ogórki i rozrzucam łyżkę kaparów. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 195 st 15 minut, posypuję startym serem i dopiekam kolejne 5-7 minut.