reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Wiejska pizza - zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto podobne do tego z pizzy, ale z dodatkiem ziół i nieco inaczej podane. Zapiekanki mogą różnić się składnikami

Wiejska pizza - zapiekanka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiejska pizza - zapiekanka

 

 

  • 1/2 szklanki wody

 

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 3 łyżki oleju

 

 

  • płaska łyżeczka suszonego tymianku

 

  • płaska łyżeczka suszonej bazylii

 

  • Dodatkowo

 

  • Plasterki boczku wędzonego lub szynki

 

  • cebula

 

  • ogórek kiszony ( nie koniecznie)

 

 

  • sos pomidorowo paprykowy lub ketchup

 

  • 150- 200g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Wiejska pizza - zapiekanka
Zagotowuję wodę, dolewam ją do zimnego mleka i rozpuszczam drożdże. Do mąki, dodaję olej, rozczyn i czosnek roztarty z solą. Dokładnie wyrabiam ciasto. Dużą blachę smaruję łyżką oleju i przekładam na nią rozwałkowane ciasto. Ciasto dzielę np na 4 części i wałkuję na prostokąty Dużą blachę piekarnikową smaruję łyżką oleju i przekładam ciasto. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce i przygotowuję farsz. Cebulę kroję w pióra i lekko na łyżce oleju lub masła obsmażam- tylko do chwili gdy zmięknie. Nie jest to konieczne, ale u mnie mała inaczej wyciąga całą cebule. Tak samo z boczkiem- można ale nie trzeba lekko podsmażyć go na suchej patelni- będzie mniej tłuszczy na zapiekance i zmienia się też smak samego boczku. Ciasto smaruję pastą pomidorowo- paprykową ( brak przepisu jeszcze na blogu) lub keczupem i układam boczek lub szynkę, na górę ogórki i rozrzucam łyżkę kaparów. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 195 st 15 minut, posypuję startym serem i dopiekam kolejne 5-7 minut.
Wiejska pizza - zapiekanka
Etap 1 Ciasto dzielę np na 4 części i wałkuję na prostokąty Dużą blachę piekarnikową smaruję łyżką oleju i przekładam ciasto.
Wiejska pizza - zapiekanka
Etap 2 Ciasto smaruję pastą pomidorowo- paprykową ( brak przepisu jeszcze na blogu) lub keczupem i układam boczek lub szynkę, na górę ogórki i rozrzucam łyżkę kaparów.