pocztylion2221

pocztylion2221

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Wiejska zapiekanka:)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniała zapiekanka na każdą okazję...

Wiejska zapiekanka:)

Składniki:

Wiejska zapiekanka:)

 

  • 6 ziemniaków
  • 5 pętek kiełbasy np. śląskiej
  • 3 cebule
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, oregano
  • 50 g żółtego sera
  • 100 ml śmietanki
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

Wiejska zapiekanka:)
Naszykować naczynie żaroodporne wysmarować masłem odstawić. Ziemniaki obrać pokroić w cieniutkie talarki, cebule obrać, pokroić w piórka przesmażyć na łyżce oleju, kiełbaskę pokroić według uznania. Układać na przemian w żaroodpornym naczyniu: ziemniaki, cebulka, kiełbaska i tak do zakończenia składników ostatnie muszą być ziemniaki. Maki wymieszać razem dodać wodę i śmietankę roztrzepać i doprawić, dodać czosnek, gałkę. Zalać zapiekankę posypać oregano i żółtym serem. Zapiekać ok 60 minut w temp. 180