Sposób przygotowania:
Wiejski kapuśniak
Kapustę przepłukujemy i drobno kroimy. Wkładamy od garnka. Golonkę obieramy ze skóry, dodajemy do kapusty. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy liście, ziele, kminek i przyprawę. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmujemy mięso z kapusty, obieramy z kości i rozdrabniamy. Dodajmy mięso do kapusty. Cebulę drobno siekamy i szklimy na smalcu. Dodajemy do kapusty. Z mąki i smalcu robimy zasmażkę. Rozprowadzamy w gotującej się kapuście. Doprawiamy do smaku pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przygotowany kapuśniak wykładamy na talerz. Na wierzch dajemy ugotowane ziemniaki.