Sposób przygotowania:
Baba z kuleczkami marcepanowymi
KULECZKI MARCEPANOWE: Masę marcepanową wyrabiamy z odrobiną czerwonego barwnika, formujemy małe kuleczki wielkości dużych draży, układamy na talerzyku i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania ciasta. CIASTO: Masło wyjmujemy dużo wcześniej z lodówki aby osiągnęło temp pokojową.Wkładamy do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy,miksujemy na puszystą masę,nie przerywając ucierania wbijamy stopniowo po jednym jajku aż do skończenia. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy,dokładnie wszystko razem utrzeć,na koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać.Następnie wsypujemy kuleczki marcepanowe i mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy.
LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy do cukru i kakao i ucieramy całość na gładką lśniącą masę.Ciepłym lukrem polewamy babę dekorujemy dowolnie.
LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy do cukru i kakao i ucieramy całość na gładką lśniącą masę.Ciepłym lukrem polewamy babę dekorujemy dowolnie.
marietta
edytaha
2milutka
misia5
2milutka
Dla Ciebie zawsze;)