Sposób przygotowania:
Sernik cappucino z musem wiśniowymSernik:
Szpinak rozmrozić na sicie,odcisnąć z wody. Zmiksować z sokiem z pomarańczy i jogurtem na gładko.
Do naczynia o płaskim dnie-przełożyć ser biały, mleko zagęszczone ,cukier brzozowy, jajka, oraz mąkę i całość dokładnie zmiksować blenderem na masę bez grudek. Następnie dodać szpinak i po raz kolejny zmiksować.
Masę serową przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( najlepiej zabezpieczyć ją folią aluminiową od zewnątrz ponieważ masa jest dosyć płynna). Piekarnik nagrzać do 180 st i po wstawieniu sernika do niego obniżyć temperaturę do 160 st i piec około 60 minut.
Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
ETAP 2:
Zimny sernik rozciąć na pół, W jednej porcji wykroić okrąg około 9 cm średnicy, odłożyć go na bok.
Mus:
Zamrożonie wiśnie dusić w rondlu do całkowitej ich miękkości. Dodać skórę z pomarańczy, całość zmiksować na gładko.
Żelatynę zalać 4-5 łyżkami wody. Gdy napęcznieje dodać do zmiksowanych wiśni. Dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
Galaretkę rozpuszczoną w 350 ml wody wymieszać z wiśniami i znów zmiksować. Zostawić do wstępnego stężenia.
Składanie sernika:
Na talerzu ułożyć sernik z wyciętym krążkiem. Zapiąć obręcz tortownicy. Do wydrążonego miejsca wlać mus wiśniowy. Wstawić na kilka minut do lodówki.
ETAP 5:
Wyjąć i na musie wiśniowym ułożyć mały krążek sernika. Wylać mus w takiej ilości, aby przykryć mały krążek sernika, ponownie wstawić na 5 minut do lodówki. Wyjąć, ułożyć ostatni kawałek sernika i wylać resztę musu wiśniowego. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
halina