Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wielkanocna babka cytrynowa 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robiłam ją na niedzielę palmową - ale zniknęła w całości już w sobotę, dokładnie w przeciągu godziny od wyjęcia z piekarnika :)

Wielkanocna babka cytrynowa 2 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocna babka cytrynowa 2

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka cytrynowa 2
Do miski wbijamy jajka (w całości) i wsypujemy cukier - ubijamy mikserem do czasu aż jajka zrobią się puszyste i w miarę możliwości sztywne. Następnie do ubitych z cukrem jajek dodajemy obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach. Margarynę rozpuszczamy i wrzącą wlewamy wolnym strumieniem do ciasta i ciągle miksujemy. Cytrynę należy sparzyć i dokładnie wyszorować skórkę. Skórkę cytryny ścieramy na drobnych oczkach (ale nie ścieramy białej warstwy, tylko żółtą skórkę). Do przygotowanego ciasta dodajemy startą skórkę cytrynową oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny - mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do wysmarowanej formy i pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180*. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Wielkanocna babka cytrynowa 2
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Wielkanocna babka cytrynowa 2
Skórkę cytryny ścieramy na drobnych oczkach
Wielkanocna babka cytrynowa 2
Skórkę cytryny ścieramy na drobnych oczkach