SUPERPRZEPIS

Wielkanocna babka rafaello

         
ocena: 4/5 głosów: 12
Wielkanocna babka rafaello Więcej zdjęć (4)

Pyszna babka rafaello dla wszystkich wielbicieli słodkości. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Warto ją przygotować.

Składniki:

Wielkanocna babka rafaello

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml likieru kokosowego
  • Polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • kolorowe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka rafaello
Jajka ubijam z cukrem i olejem na puszystą masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Nadal ubijając do masy jajecznej naprzemiennie dodaję mleko oraz mąkę z dodatkami. Na końcu wlewam likier kokosowy. Mieszam. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną czekoladą polewam babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami.
Wielkanocna babka rafaello
Jajka ubijam z cukrem i olejem na puszystą masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
Wielkanocna babka rafaello
Nadal ubijając do masy jajecznej naprzemiennie dodaję mleko oraz mąkę z dodatkami. Na końcu wlewam likier kokosowy. Mieszam.
Wielkanocna babka rafaello
Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy.