Sposób przygotowania:
Wielkanocna szynka z majerankiem
Szynkę nacieramy dokładnie posiekanym czosnkiem, solą, majerankiem, pokruszonym liściem laurowym i zielem angielskim. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia smażymy po kilka razy na każdej ze stron na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z ognia na wierzchu układamy plasterki słoniny, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 1 godz. 20 min. w temp. 200 st. Co 20 minut mięso przewracamy polewając przy tym sosem, jaki powstanie podczas opiekania. Po wystygnięciu kroimy w plastry.
Następnego dnia smażymy po kilka razy na każdej ze stron na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z ognia na wierzchu układamy plasterki słoniny, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 1 godz. 20 min. w temp. 200 st. Co 20 minut mięso przewracamy polewając przy tym sosem, jaki powstanie podczas opiekania. Po wystygnięciu kroimy w plastry.