Sposób przygotowania:
Wielkanocne ciasto pomarańczowe 2
Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po żółtku, pokruszone drożdże oraz sól i mąkę. Wyrobione ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć w taki sposób, by boki były lekko podniesione (robię to w dwóch półokrągłych blaszkach). Przykryć ciasto wysoką na 1 cm warstwą konfitur z pomarańczy, posypać migdałami wymieszanymi z rodzynkami i smażoną skórką pomarańczową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-55 minut w temperaturze 170-180 stopni. Jeśli nie mamy smażonej skórki pomarańczowej możemy zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, podlać odrobiną wody, dodać dwie łyżeczki cukru, zagotować, odparować.