LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Wielkanocne ciasto pomarańczowe 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne, bardzo kruche.

Wielkanocne ciasto pomarańczowe 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne ciasto pomarańczowe 2

 

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • masło 25 dkg (może być roślinne)
  • cukier puder 1 szklanka
  • żółtka 3
  • drożdże świeże 3 dkg
  • sól szczypta
  • konfitura z pomarańczy
  • płatki migdałowe ½ szklanki
  • smażona skórka pomarańczowa ½ szklanki
  • rodzynki ½ szklanki

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne ciasto pomarańczowe 2
Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po żółtku, pokruszone drożdże oraz sól i mąkę. Wyrobione ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć w taki sposób, by boki były lekko podniesione (robię to w dwóch półokrągłych blaszkach). Przykryć ciasto wysoką na 1 cm warstwą konfitur z pomarańczy, posypać migdałami wymieszanymi z rodzynkami i smażoną skórką pomarańczową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-55 minut w temperaturze 170-180 stopni. Jeśli nie mamy smażonej skórki pomarańczowej możemy zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, podlać odrobiną wody, dodać dwie łyżeczki cukru, zagotować, odparować.
Wielkanocne ciasto pomarańczowe 2
Miksowanie składników na wielkanocne ciasto pomarańczowe.
Wielkanocne ciasto pomarańczowe 2
Wyłożenie na blachę przygotowanego ciasta.
Wielkanocne ciasto pomarańczowe 2
Przykrycie ciasta konfiturą pomarańczową.
Wielkanocne ciasto pomarańczowe 2
Posypanie ciasta mieszanką migdałów, rodzynków i skórki pomarańczowej.