agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Wielkanocne jajka w mojej wersji

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jajka w sosie majonezowo- jogurtowym ze szczypiorkiem i koperkiem

Wielkanocne jajka w mojej wersji

Składniki:

Wielkanocne jajka w mojej wersji

 

  • pieprz 1 szczypta
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pietruszka 0,5 pęczka
  • koperek 0,5 pęczka
  • majonez 4 łyżeczki
  • jajka 6 szt
  • jogurt naturalny 4 łyżki
  • czosnek granulowany 0,5 łyżeczki
  • szynka w plasterkach 10 dkg
  • papryka mielona 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Wielkanocne jajka w mojej wersji
Przygotować niezbędne składniki. Jajka umyć pod bieżąca wodą, włożyć je do garnka i ugotować na twardo prze około 10-15 minut od momentu wrzenia wody . Odcedzić jajka. Obrać jajka ze skorupki i opłukać pod bieżącą wodą w celu usunięcia fragmentów skorupek, przekroić jajka na połowę. Jajka poukładać na półmisku lub talerzyku płaskim. Wykonać sos, w tym celu majonez połączyć w miseczce z jogurtem naturalnym i czosnkiem granulowanym lub świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wymieszać dokładnie składniki. Jajka układać na szynce, a następnie połówki jaj przykryć powstałym sosem. Koperek i szczypiorek dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno posiekać. Posypać jajka. Oprószyć solą i pieprzem do smaku oraz papryką mieloną.