renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 472]

Wielkanocne rogaliki malutkie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 48
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W moim domu wyjątkowo na Wielkanoc królują ciasteczka różnego rodzaju, ale moje dzieciaczki szczególnie uwielbiają te malutkie rogaliki.

Wielkanocne rogaliki malutkie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne rogaliki malutkie

 

  • 20 dag masła
  • 20 dag serka śmietankowego
  • 30 dag mąki
  • Dodatkowo:
  • 5 dag cukru brązowego
  • 5 dag cukru białego
  • 5 dag mielonych orzechów
  • szczypta cynamonu
  • marmolada

Sposób przygotowania:

Wielkanocne rogaliki malutkie
Z masła, serka i mąki zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na 4 części. Mieszankę cukrów, orzechów i cynamonu również podzielić na cztery części. Na stolnicę wysypać jedną część mieszanki położyć na niej kawałek ciasta i wałkować okrągły placek, który należy podzielić na 12 trójkątów. N trójkątach kłaść marmoladę i zwijać rogaliki. Piec w 180 stopniach przez ok 35 minut.
Wielkanocne rogaliki malutkie
Z mąki, serka śmietankowego i masła zarobić ciasto.
Wielkanocne rogaliki malutkie
Ciasto schłodzić przez ok. 2 godziny w lodówce.
Wielkanocne rogaliki malutkie
Przygotować mieszankę z cukrów, orzechów i cynamonu.
Wielkanocne rogaliki malutkie
Wałkować ciasto na mieszance, podzielić na trójkąty i zwijać.