PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Wielkanocne rogaliki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne, drożdżowe rogaliki.

Wielkanocne rogaliki

Składniki:

Wielkanocne rogaliki

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne rogaliki
Margarynę stopić i wystudzić. Do mąki wsypać drożdże, dodać sól, gałkę muszkatołową, mleko wymieszane z 3 żółtkami. Wyrobić gładkie ciasto, następnie dodawać stopniowo margarynę ciągle wyrabiając. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, podzielić na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na koło o średnicy 12 cm, ułożyć wystudzone jajko, ciasto zwinąć w rogalik. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki, każdy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać gruboziarnistą solą. Rogaliki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ½ godziny, gdy wyrosną wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Piekarnik gazowy: temp. 190º C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 190º C (powinien być podgrzany) Rada kuchni Dr. Oetkera: Rogaliki podawać z ketchupem lub innym sosami.